DÉKÁNY DÓRA Bőrösnek lenni egy különleges „állapot” ahol találkozik a Test, azaz az anyag, a lélek – azaz az alkotás és a szellem, azaz a tudás.
Dékány Dóra Bőrműves szakoktató
okleveles művelődésszervező – mesterpedagógus
A

bőrrel 1996 – óta foglalkozom, tanulom, tanítom, s hiszem, hogy ez egy olyan anyag, amelyet egy egész életen át tapint, tanul s tapasztal az ember. A bőrös szakmák elméleti feltérképezése és mélységeinek egyre több rétegben tapasztalt gyakorlati elsajátítása, rendkívüli kaland és szenvedély, melyben az anyag iránti tisztelet és elköteleződés elengedhetetlen.

Csodálatos Mesterek, Torma László, Molnár Imre, Terényi Gyöngy, Pisztrai Bálint, Kerékgyártó András, Kriezer Erika tudásának forrásával, tapasztalataikat átfogó sokszínűségével, fogásaival gazdagodva a mai napig is táplálom a tudásomat, melyből sohasem elég.

Pedagógiai tapasztalatok:

1984-ben helyezkedtem el az V. kerületben, későbbi nevén a Kormos István Általános Iskola, Előkészítő Szakiskolába, ahol 26 évet dolgoztam, egészen az iskola bezárásáig. Gyermekfelügyelőként kezdtem, majd okleveles művelődés szervezőként fejeztem be itteni pályafutásomat.

Gyermekeim születése után 1996-tól kezdtem tanulni, s egyben dolgozni a Magyar Művelődési Intézetben, a későbbi Hagyományok Házában, a Népi Játszóház foglalkozás vezető tanfolyamon, ahol gyöngyözést, és később bőrözést tanítottam, s tanítok a mai napig is. Itt is szerveztem szakköröket, kezdőknek, haladóknak.

2000-ben elkezdtem az ELTE művelődésszervező szakát, melyet 2005-ben a Pécsi Tudomány Egyetemen fejeztem be mesterfokon.

2011-től 2016. szeptember 16-ig dolgoztam a Modell Divatiskolában, mint bőrműves oktató, ide szükséges volt egy pedagógus végzettség is, melyet az Eszterházy Károly Főiskolán szereztem meg, Pedagógiatanár mesterszakon, kiváló minősítéssel.

dor400
Dékány Dóra

A BŐR rabul ejtő szépsége, sokszínűsége, lágysága és erőssége magában hordoz minden olyan tulajdonságot, mely észnek – szívnek, s léleknek folyamatos tápláléka.

dor400
Dékány Dóra

Bőrösnek lenni egy különleges „állapot” ahol találkozik a Test, azaz az anyag, a lélek – azaz az alkotás és a szellem, azaz a tudás.

dor400
Dékány Dóra

A legnagyobb siker, ha az alkotni vágyók megérzik, megérintik a bőrösség lelkiségét, szellemiségét, és maguk is tisztes művelőkké válnak. Mindegy melyik részébe szeretnek bele, mert itt egyedül a szeretet a fontos.

A Test, azaz az anyag, a lélek – azaz az alkotás és a szellem, azaz a tudás hármasság elengedhetetlen akkor, amikor egy olyan szép és nemes anyag kerül a kezünk közé, mint a bőr. Az érzés, az érintés által beindul egyfajta hihetetlen utazás, mely térben és időben is meghatározza a létrehozott mű egyediségét, mondhatni egyéniségét. Talán éppen ez a legfontosabb a bőrösök életében, új tulajdonságot, új személyiséget, új megjelenítést adni az anyagnak, miközben maximálisan tiszteletben tartjuk az anyagszerűséget.

A bőrművesség voltaképpen a tradicionális bőrös szakmák kicsit összezsúfolt, összekevert, egyesített megnevezése. Itt minden olyan kézműves technikát jegyzünk, ami valaha egy – egy „Egész  mesterséget”* takart. Lásd pásztormunkák, szűcsmesterség, kesztyűs, erszényes, nyerges, szíjjártó, cipész, csizmadia, könyvkötő, bocskoros, tímárok, kordoványosok, és még ki tudja hány gyönyörű a mai nyelvhasználatban is rejtve, de megtalálható megélhetést és biztos tudást takaró rejtett KINCS.

…Szeretnénk azt az örökséget átadni, amit magunk is folyamatosan gyűjtünk, felveszünk, élő mesterektől vagy már nem élő, de maradandót hagyó mesterektől.

Tulajdonképpen ez a gyönyörű kis gyöngyszem, ez a „MŰHELY”, a TANODA nem más mint ezen tudásesszenciák, ANYAGISMERET, szerszám használat, fogások, apró trükkök, érdekes megoldások, azaz több évezrednyi tudás őrzője.
Mindez térben és időben, földrajzi sajátosságok tükrében teszi a munkálkodást még érdekesebbé.

Szellemiségében, gondolkodásában szeretnénk rávezetni az ide érkezőket arra a tiszteletre és szeretetre melyet ez a pótolhatatlan anyag megérdemel. 
A legnagyobb siker, ha az alkotni vágyók megérzik, megérintik a bőrösség lelkiségét, szellemiségét, és maguk is tisztes művelőkké válnak. Mindegy melyik részébe szeretnek bele, mert itt egyedül a szeretet a fontos.

Álmokból vonalak születnek, a vonalak térformákká változnak, növekednek.
A formák személyiséget, szerepet, funkciót, díszített külcsínyt kapnak, mely az alkotónak örömöt és tudást, az oktatónak pedig végtelen megelégedést ad.
Így születnek szebbnél szebb tárgyak és táplálják egymást a körforgásban a résztvevők. Mindezt – szeretettel!

Bőrművesség
avagy
a

mi
kis

Állat
simogatónk!
Dékány Dóra
Bőrösnek
lenni
egy

különleges
„állapot”
Dékány Dóra
Ez
egy

szép
tiszta
világ.
Dékány Dóra
MŰHELY FOGLALÁS

Előzetes bejelentkezés szükséges

Bőrtanoda Csapata

A műhelyben lehetőség nyílik minden bőr kedvelő számára, az ipari és hagyományos technikák kipróbálására. Kellemes, baráti hangulatú helyen van lehetőség a bőrre hangolódni.

Ha többet szeretnél megtudni oktatóinkról akkor kattints az oktató képére.
erika400
Pollák Erika
Alapító, bőrdíszműves

Végiggondolva, hogyan kerültem ezzel a csodálatos, intelligens, nem mindennapi anyaggal kapcsolatba, rájöttem, nem én, hanem a bőr talált meg engem!

dor400
Dékány Dóra
Bőrműves

A BŐR rabul ejtő szépsége, sokszínűsége, lágysága és erőssége magában hordoz minden olyan tulajdonságot, mely észnek – szívnek, s léleknek folyamatos tápláléka.

hajni400
Czákli Hajnalka
Bőrtárgy tervező

A bőrtárgyak tervezésénél gondolkodásmódomat mindig inspirálják a hagyományos bőrműves díszítőtechnikák is, ezek tanulmányozása kimeríthetetlen forrást jelent számomra.

alkoss a tanodában

Kinek ajánljuk a nyitott műhelyt?
Bőrimádoknak, teljesen kezdőktől a haladókig, diplomamunka készítőknek. Szakmabelieknek, akiknek nincs helyük elkészíteni a tárgyaikat. Baráti társaságoknak, akik szeretnek együtt alkotni.
Mit kell hoznod magaddal?
Író és rajz eszközöket, füzetet, no meg kíváncsiságodat és alkotó vágyadat. A többit mi biztosítjuk számodra (szerszámok, anyagok, szakmai tanácsadás stb.) egy bögre tea vagy kávé mellett!
Konzultálj erről velünk!
Megmutatjuk a készítéséhez szükséges technikákat, a tárggyá formálás lehetőségeit. Megismerheted egy tárgy készítésének örömét, amikor egy sík bőrfelület különböző funkciójú használati tárggyá válik.
Nézz be a tanodába!
Óbudai Bőrtanoda

Budapest 1036 Bécsi út 67. -1 szint

Telefon

Mobile: +36 20 973 5078

kapcsolat

hello@bortanoda.com

nyitvatartás

Előre egyeztetett időpontban.
Írj vagy telefonálj!

Közösségi kapcsolatok