POLLÁK ERIKA
TÁSKA GYŰJTEMÉNYE
MEGTEKINTHETŐ AZ ÓBUDAI BŐRTANODÁBAN

SZAKMAI BŐRTÁRGYAK GYŰJTÉSE

A Bőrtanoda sokirányú tevékenysége között találjuk a szakmai tárgyak gyűjtését. Belépve azonnal szembetűnő látvány a régi táskák, erszények sokasága, melyek a falakat díszítik, megtöltik a polcokat, fiókokat. Ezeken a tárgyakon keresztül betekintést kapunk az alig 150 éves bőrdíszműves szakma történetébe, az 5-10 évente változó divatkorszakok kiegészítőinek változásaiba, ismétlődéseibe.

Először a népi használati tárgyakat, bútorokat, majd az 1980-as években barátnőmmel Győriné Fogarasi Katalinnal együtt kezdtük el gyűjteni a „divatjamúlt” táskákat, erszényeket, felismerve ezek értékét, eredetileg a bőrdíszműves szakma tanítása szempontjából, majd a divat ismétlődései, technika történeti érdekességei miatt.

100 darabos táska gyűjtemény
Táskák a 19. század végétől

Mára már a 100 darabot jóval meghaladó, egyre szaporodó számú táska, erszény és egyéb bőrből készült vagy bevont tárgy gyűlt össze.

A gyűjtemény legrégebbi táskáinak korát az 1870-es évekre datálhatjuk. Jelentős a 20. század első feléből származó darabok száma. Táskák sokasága képviseli az 50-es, 60-as években hordott típusokat.

A magyar ipar által gyártottak mellett láthatunk Ausztráliából, Amerikából származó, sokszor különleges anyagokat, formai megoldásokat mutató táskákat, olykor tenyérnyi mérettől a tekintélyes nagyságú darabokig.

A gyűjtemény nagy része keretes záródású. amelyekből mind különböznek egymástól. Számos 20. század eleji utazótáska, bőrönd mellett egy fotós táskával is büszkélkedhetünk, mely 1910 körül szolgált egy üveglemezes utazókamera hordására.

Táskák üzenetei a régi korokból
Különleges érzés kézbe venni.

Különleges érzés, amikor kézbe vesz az ember egy régi darabot, amelyben esetleg van valami jel, „hagyaték”: pl. egy mozijegy vagy egy bent felejtett névjegykártya, amely utal a tárgy korára, esetleg a viselőjére. Ritka az a bőrtárgy, amelyen megtaláljuk a készítőjének nevét, ám gyűjteményünkben több ilyen darab is van, mint például Marton Alajos és fia által készített levéltárca és notesz.

Változatos alapanyagok, egzotikus bőrök, különleges szabásmódok, technikák, belső kialakítások, gyönyörű fémkeretek, mind megfigyelhetők a bemutatott erszényeken, táskákon.

Nagyon sok információt kapunk ezekről a tárgyakról, amelyeket szeretnénk megőrizni és „megfejteni”, hiszen az egykori készítők olyan kiemelkedő szakmai tudással, aprólékosan, alakították ki a formákat, dolgozták el a széleket, ami ma is különlegességnek számít.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy rögzítsük ezeknek a daraboknak a hozzávetőleges korát, anyagait, és lefényképezve dokumentáljuk kinézetüket, megőrizzük és bemutassuk az érdeklődőknek.

BŐRÖS SZERSZÁM GYŰJTEMÉNY
SZAKMAI KÖNYVTÁR
A táskákon kívül a különböző bőrös szakmák szerszámainak gyűjteménye is található a Bőrtanodában.
Emellett számos szakmai könyv, bőrös szakmák tankönyvei, szakmai divatlapok, a bőrrel és azok feldolgozásával kapcsolatos magyar és idegen nyelvű ismeretanyagok is megtekinthetők nálunk.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Bőrtanodában!
Erszények, táskák története
(1300 -2000)

Az Óbudai Bőrtanodában kapható Gy. Fogarasi Katalin: Erszények, táskák története, 1300-2000 c. könyve, mely könyvesbolti forgalomba egyelőre nem került. A könyv reprezentatív, fűzött, keménytáblás, négy színnyomásos formában, a szerző magánkiadásában jelent meg. 

Tartalmának három jól elkülöníthető időszakából az első az alamizsnás táskáktól a mindenki által viselt divatcikkig terjedő korszak, az övön viselt erszények, táskák világa. 

Második a női táskák, ridikülök megjelenése, majd divatja a 18. század végén, a 19. század első negyedében. 

Harmadik, máig tartó korszak a 19. század utolsó negyedétől a női táska karrierje, mely a huszadik század folyamán egyre nagyobb hangsúlyt kap, kötelező divatcikké válik.

A leírás szélesebb körben igényt tart a divat, design, hagyományőrzés iránt érdeklődőkön kívül a bőrös szakemberek figyelmére, és a divatkövető használókra.

Nem csupán képgyűjtemény, hanem e tárgytípusok szakmatörténeti, kultúrtörténeti, viselettörténeti érdekességeit is felsorakoztatja. A téma ilyen mélységű feldolgozása egyediséggel jellemzi a munkát. A létező külföldi szakirodalomban sem szerepelnek hasonlóan komplex leírások, a magyar könyvpiacról pedig teljességgel hiányzik.

Bővebb információ a könyvről és rendelési lehetőségekről:

Pollák Erika +36 20 973 5078

Tárlatvezetés
Érdekel a Bőrtanoda tárgy gyűjteménye?
Időpont egyeztetés után korszakonként megtekinthető a 100 éves táska, szerszám és szakmai könyv gyűjtemény.
kérdeznél?
Hívd a lenti számot vagy írj nekünk üzenetet! 
Óbudai Bőrtanoda

Budapest 1036 Bécsi út 67. -1 szint

Telefon

Mobile: +36 20 973 5078

kapcsolat

hello@bortanoda.com

nyitvatartás

Előre egyeztetett időpontban.
Írj vagy telefonálj!

Közösségi kapcsolatok