Scroll Top
1036 Budapest Bécsi út 67. (-1 szint)

Gy. Fogarasi Katalin: Erszények, táskák története, 1300-2000 c. könyve

Az Óbudai Bőrtanodában kapható Gy. Fogarasi Katalin: Erszények, táskák története, 1300-2000 c. könyve, mely könyvesbolti forgalomba egyelőre nem került. A könyv reprezentatív, fűzött, keménytáblás, négy színnyomásos formában, a szerző magánkiadásában jelent meg. 

204 oldal, 210 színes kép, keményfedeles, fűzött, négyszínnyomásos kivitelben.

Erszények, táskák története  tartalmának három jól elkülöníthető időszakából az első az alamizsnás táskáktól a mindenki által viselt divatcikkig terjedő korszak, az övön viselt erszények, táskák világa. 

Második a női táskák, ridikülök megjelenése, majd divatja a 18. század végén, a 19. század első negyedében. 

Harmadik, máig tartó korszak a 19. század utolsó negyedétől a női táska karrierje, mely a huszadik század folyamán egyre nagyobb hangsúlyt kap, kötelező divatcikké válik.

A leírás szélesebb körben igényt tart a divat, design, hagyományőrzés iránt érdeklődőkön kívül a bőrös szakemberek figyelmére, és a divatkövető használókra.

Nem csupán képgyűjtemény, hanem e tárgytípusok szakmatörténeti, kultúrtörténeti, viselettörténeti érdekességeit is felsorakoztatja. A téma ilyen mélységű feldolgozása egyediséggel jellemzi a munkát. A létező külföldi szakirodalomban sem szerepelnek hasonlóan komplex leírások, a magyar könyvpiacról pedig teljességgel hiányzik.